Produkty dla dowóz warzyw do domu (10)

Zielona Soczewica 1000g

Zielona Soczewica 1000g

Soczewica, jak wszystkie rośliny strączkowe, ma unikalne właściwości zdrowotne. Jest źródłem dobrze przyswajalnego białka. Białko soczewicy, zaraz po białku sojowym, jest najbardziej przyswajalnym białkiem pochodzenia roślinnego (85 procent). Zielona soczewica zawiera dużo błonnika. Błonnik nie tylko pomaga regulować poziom cukru we krwi, poprawia układ sercowo-naczyniowy i pokarmowy, ale także przyczynia się do obniżenia poziomu cholesterolu, usuwa toksyny z organizmu, chroni przed rakiem jelita grubego oraz przed cukrzycą typu 2. Zawiera wysoki poziom żelaza, co jest korzystne dla osób, które nie jedzą mięsa. Jedna filiżanka zielonej soczewicy zawiera 100 procent zalecanego dziennego spożycia żelaza. Ten minerał odgrywa ważną rolę w tworzeniu hemoglobiny we krwi i mioglobiny w mięśniach, co odpowiada za transport tlenu do komórek. Zawiera również cenne mangan i kwas foliowy.
Mielona zielona kawa 500g vivio

Mielona zielona kawa 500g vivio

Zielona kawa to nieprzetworzone ziarna kakao, z których uzyskuje się tradycyjną kawę paloną. Ma delikatny, jasny zielony kolor. Wynika to z faktu, że po zbiorze nie jest poddawana procesowi palenia. W jej składzie, oprócz stymulującej kofeiny, znajduje się również kwas chlorogenowy, który przypisuje się właściwościom przyspieszającym spalanie tłuszczu. Zielona kawa jest także bogatym źródłem cennych polifenoli, kwasu salicylowego oraz wielu witamin i minerałów. W jej składzie znajdują się kwas foliowy, witaminy B1, B2, B12, a także wapń, potas, sód, magnez, żelazo, fosfor i cynk. <strong> Wartość energetyczna 1588KJ/381kcal - 19%RWS *Tłuszcz 13g - 19% w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0.8g - 4% węglowodany 40g - 15% w tym cukry 0g - 0% białko 11g - 22% błonnik 30g sól 0g - 0% *RWS - referencyjna wartość odżywcza &nbsp; <strong> zastosowanie </strong> parzenie zielonej kawy, pamiętaj o odpowiedniej temperaturze wody (optymalna temperatura to około 90 stopni), ponieważ zalewanie
Płatki kokosowe 250g

Płatki kokosowe 250g

Płatki kokosowe uzyskuje się z miąższu orzecha palmowego, który najpierw jest suszony, a następnie rozdrabniany na małe kawałki. Miąższ jest bogaty w składniki odżywcze, takie jak witaminy: C, E, K oraz z grupy B, minerały: cynk, fosfor, magnez, sód, potas, wapń i żelazo. Kokos i jego pochodne (płatki, chipsy kokosowe, olej kokosowy) zawierają nasycone kwasy tłuszczowe. Nasycone kwasy tłuszczowe pochodzenia zwierzęcego powinny być ograniczane w codziennej diecie, ale te pochodzące z kokosa składają się z dużo mniejszych cząsteczek i są bezpośrednio przekształcane w energię, nie gromadząc się w organizmie w postaci tłuszczu. Włókna kokosowe zawierają ogromne zasoby błonnika, który jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego. Znajdziesz tam również niewielkie ilości białka i elektrolitów, które wspierają równowagę kwasowo-zasadową organizmu. <strong> Skład: </strong> Płatki kokosowe &nbsp; <strong> Wartość odżywcza w 100g </strong> Wartość energetyczna 2695KJ/655kcal - 33% RWS *63g tłuszczu - 90% W tym nasycone kwasy tłuszczowe 53g - 265% węglowodanów
Daktyle bez pestek 1000g - Daktyle bez pestek 1000g

Daktyle bez pestek 1000g - Daktyle bez pestek 1000g

Daktyle są bardzo zdrowym wyborem żywieniowym. Stanowią dobre źródło błonnika pokarmowego, składników odżywczych i przeciwutleniaczy. Zawierają witaminy: z grupy B, A, K i wiele składników mineralnych. Są jednym z najwyżej sklasyfikowanych źródeł potasu. Składniki odżywcze w daktylach wiążą się z wieloma korzyściami zdrowotnymi.Polifenole, związki zawarte w daktylach, mają właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne. Chronią komórki przed stresem oksydacyjnym, co pomaga w zapobieganiu wielu chorób i infekcji.Daktyle dostarczają potasu, niezbędnego elektrolitu dla układu sercowo-naczyniowego. Potas ma dobrze znany wpływ na obniżanie wysokiego ciśnienia krwi. Daktyle mają niską zawartość sodu i dostarczają błonnik. Wszystkie trzy z tych czynników przemawiają za spożywaniem daktyli dla zdrowia serca.Owoce daktyli są również bogate w minerały, takie jak wapń, miedź i magnez. Ponadto zawierają mangan i żelazo.
Żurawina suszona cała 1000g - Vivio - Żurawina suszona cała 1000g - Vivio

Żurawina suszona cała 1000g - Vivio - Żurawina suszona cała 1000g - Vivio

Żurawina suszona cała to naturalne owoce wysuszone w całości o wyrafinowanym cierpko-słodkim smaku. Owoce kształtem przypominają suszone rodzynki, ale są od nich większe, cechują się soczystą barwą i elastyczną konsystencją. Owoce żurawiny znajdują szerokie zastosowanie w kuchniach całego świata.Owoce żurawiny są bogatym źródłem witamin (C, witaminy z grupy B, E, K), minerałów (sodu, potasu, fosforu, wapnia, magnezu, manganu, żelaza), błonnika, kwasów organicznych, karotenoidów, flawonoidów, garbników i pektyn. Żurawina nie traci swoich właściwości podczas obróbki termicznej, dlatego, z korzyścią dla zdrowia, można spożywać jej przetwory, które nie są tak cierpkie jak owoce świeżej żurawiny.Żurawina świetnie się sprawdza w profilaktyce nawrotów infekcji dróg moczowych. Zakwasza mocz, co prowadzi do zabicia bakterii znajdujących się w pęcherzu moczowym. Dodatkowo, zawarte w żurawinie kwasy redukują przyczepność bakterii, dzięki czemu wydalane są z moczem.
Orzechy nerkowca bio 250g Vivio

Orzechy nerkowca bio 250g Vivio

<Span Style = "Font-Weight: 400;"> Orzechy nerkowca bio od Vibio charakteryzują się wysoką jakością, świeżością i doskonałym smakiem. Pochodzą z ekologicznych upraw w Wietnamie. </ Span> Orzechy nerkowca to nasiona owocu drzewa zwanego Nanerem Zachodnim lub Nerkowcem Zachodnim. Są kuzynami mango i pistacji, uprawianymi w większości krajów strefy tropikalnej. Pozyskiwanie orzechów nerkowca jest skomplikowane i czasochłonne. Orzechy nerkowca to prawdziwa kopalnia minerałów - magnezu, fosforu, cynku, manganu, miedzi, żelaza, selenu, potasu, wapnia oraz witamin - K1, E i witamin z grupy B. Dzięki wysokiej zawartości witamin z grupy B i magnezu, orzechy nerkowca mają pozytywny wpływ m.in. na układ nerwowy. Wysoka zawartość potasu sprawia, że orzechy nerkowca korzystnie wpływają na utrzymanie prawidłowego zarządzania wodą i elektrolitami oraz zapobiegają nadmiernemu gromadzeniu się wody w organizmie (dzięki czemu redukują obrzęki nóg, rąk i twarzy, cellulit wodny itp.).
Mąka ciecierzycy 1000g

Mąka ciecierzycy 1000g

Ciecierzyca to ciecierzyca lub groch włoski, pochodzi z grupy roślin strączkowych. Ciecierzyca jest doskonałym źródłem białka oraz niezbędnych aminokwasów, dlatego może zastąpić mięso. Jest źródłem węglowodanów złożonych oraz błonnika. Ciecierzyca dostarcza organizmowi różnorodne witaminy i minerały, w tym znaczące ilości fosforu, witaminy B9, żelaza, cynku, magnezu i potasu. Zawiera również nienasycone kwasy tłuszczowe. Ciecierzyca jest niskokaloryczna i ma niski indeks glikemiczny, a błonnik, który zawiera, pomaga obniżyć poziom triglicerydów i „złego” cholesterolu. Ciecierzyca jest szczególnie ceniona przez wegan i osoby z alergiami. Mąka ciecierzycowa powstaje z tych roślin strączkowych i w związku z tym charakteryzuje się unikalną zawartością białka, podczas gdy jej smak przypomina smak umami. Indeks glikemiczny tej mąki wynosi prawie połowę wartości mąki pszennej i tylko 35.
Wiórki kokosowe 250g - Wiórki kokosowe 250g

Wiórki kokosowe 250g - Wiórki kokosowe 250g

Wiórki kokosowe otrzymuje się z miąższu orzecha palmy kokosowej, który najpierw się suszy, a później ściera na drobne wiórki. Miąższ jest bogaty w składniki odżywcze takie jak witaminy: C, E, K oraz z grupy B, minerały: cynk, fosfor, magnez, sód, potas, wapń i żelazo. Kokos i jego pochodne (wiórki, chipsy kokosowe, olej kokosowy) zawierają nasycone kwasy tłuszczowe. Kwasy tłuszczowe nasycone pochodzenia zwierzęcego powinny być ograniczane w codziennej diecie, jednak te pochodzące z kokosa są zbudowane ze znacznie mniejszych cząsteczek i przekształcane bezpośrednio na energię bez odkładania się w organizmie w postaci tłuszczu.Wiórki kokosowe zawierają ogromne zasoby błonnika, który jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego. Znajdziemy tam również niewielkie ilości białka i elektrolity, pozwalające na utrzymanie równowagi kwasowo-zasadowej organizmu.<strong>Skład:</strong> wiórki kokosowe&nbsp;<strong>Wartość odżywcza w 100g</strong>Wartość energetyczna 2695kJ/655k
Suszone jagody Goji 500 g vivio

Suszone jagody Goji 500 g vivio

Jagody Goji są czasami nazywane "czerwonymi diamentami" i zaliczają się do kategorii "superfoods". Owoce Goji uprawiane są i spożywane w Chinach od ponad 2000 lat. Na ich cześć organizowane jest również festiwal. Goji Jagi jest jednym z największych źródeł witaminy C, która wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego. Witamina C bierze również udział w przyswajaniu żelaza. Owoce zawierają także witaminy z grupy B, które są odpowiedzialne za prawidłowe funkcjonowanie, w tym układu nerwowego. Oprócz witamin, jagody są również źródłem minerałów, takich jak: potas, cynk, wapń, żelazo i selen. Jagody dostarczają również błonnika, co jest niezbędne do prawidłowego funkcjonowania układu trawiennego Goji. Złożony polisacharyd o silnych właściwościach przeciwutleniających, odpowiedzialny za prawidłową florę bakteryjną jelit. Wartość 1386KJ/327 kcal - 16% RWS* Tłuszcz 1,2 g - 2% w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0g - 0% Węglowodany 64,1 g - 25% w tym cukry 0g - 0%
Pyłek kwiatowy 1000g vivio

Pyłek kwiatowy 1000g vivio

Pyłek pszczeli, często nazywany pyłkiem kwiatowym, ma prawdziwe bogactwo korzystnych właściwości. Ze względu na zawartość składników odżywczych był stosowany jako substancja medyczna. W ostatnich latach pyłek pszczeli stał się interesującym tematem nie tylko w medycynie naturalnej, ale także w kosmetologii. Nieograniczona wartość odżywcza pyłku pszczelego wynika z bardzo bogatej kompozycji chemicznej, ponieważ zidentyfikowano w nim ponad 250 różnych związków. Zawiera proste cukry (fruktoza, glukoza), kwasy tłuszczowe, ponad 30 aminokwasów (ich zawartość w pyłku osiąga do 12%) oraz minerały takie jak potas, fosfor, wapń, magnez, sód, żelazo i cynk. Pyłek kwiatowy jest również źródłem wielu witamin. Wśród nich najważniejsze to: A, B1, B2, B3, E, C, PP i D. &nbsp; <strong> Skład: </strong> Pyłek kwiatowy &nbsp; <strong> Wartość odżywcza w 100 g </strong> Wartość energetyczna 1103 kJ/ 261 kcal - 13% RWS* Tłuszcz 5g - 7% w tym 3